هر آنچه که باید در مورد دانهی جادویی کنجد بدانید
کنجد دانهی غنی از پروتئین، ویتامین و آنتیاکسیدان است که در سراسر جهان طرفدار دارد و در طیف گستردهای از غذاها، به ویژه غذاهای آسیایی، پخت شیرینی در خاورمیانه، مدیترانه و کارائیب مورد استفاده قرار میگیرد.
دانه کنجد دانههای ریز و غنی از روغن است که به صورت غلاف روی گیاه Sesamum indicum رشد میکند. در مقایسه با محصولات مشابه مانند سویا، بادامزمینی و دانه کلزا، دانههای کنجد بیشترین روغن را دارند.
جالب است بدانید که 75 درصد از کنجدهای تولید شده در مکزیک توسط رستورانهای زنجیرهای مکدونالد برای چاشنی غذاها و پاشیدن روی نانها، خریداری میشود.
5 ویژگی جالب در مورد دانههای کنجد و فرآوردههای کنجدی
مصریان هزاران سال پیش به قدرت دانههای کنجد پی بردند و از آن به عنوان دارو استفاده میکردند. زنان بابل باستان برای طراوت و شادابی پوستشان مخلوط عسل و دانههای کنجد را بهصورت ماسک مورد استفاده قرار میدادند.
کنجد در سلامت پوست تأثیر دارد، به همین خاطر است که در اغلب محصولات مراقبت از پوست از آن استفاده میشود. پوست سالم فقط یکی از مزایای افزودن دانه کنجد و فرآوردههای کنجدی به رژیم غذایی روزانه است. در ادامه با چند ویژگی جالب درباره این دانهی کوچک اما جادویی آشنا خواهید شد:
1) دانه کنجد سرشار از مس است؛ در 85 گرم دانه کنجد 5/73 درصد مس، 5/44 درصد منگنز و 1/35 درصد کلسیم وجود دارد. مس در دانهی کنجد برای افرادی که از بیماری آرتریت روماتوئید رنج میبرند، مفید است و باعث کاهش درد و تورم ناشی از این بیماری میشود.
2) کنجد حاوی نوع خاصی از فیبر است! همه ما میدانیم که فیبر برای هضم غذا و سیستم گوارشی بسیار مفید است. اما میدانید که دانههای کنجد حاوی 2 فیبر مهم و خاص هستند، که از بروز سرطان جلوگیری میکنند!
وجود لیگنانها (Lignan) در دانهی کنجد، که گروهی از ترکیبات شیمیایی و از خانواده فیتواستروژنها هستند، در بدن شبیه هورمون استروژن عمل میکنند و خاصیت ضداکسیدشدگی دارند.
پیشنهاد برای مطالعه : ارده چیست ؟ + خواص فوق العاده ارده
در یک تحقیق، مشخص شده است، زنانی که از دانهی کنجد در رژیم غذایی خود استفاده میکنند، 15 درصد نسبت به افرادی که این دانه را مصرف نمیکنند، خطر ابتلا به سرطان پستان در آنها کاهش مییابد. در واقع وجود لیگنان در دانه کنجد از بروز تومور جلوگیری میکند.
از طرفی دیگر وجود سزامین در دانه کنجد سبب افزایش آنتیاکسیدان بدن میشود که خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش و در نهایت باعث جلوگیری از سرطانهاي دستگاه گوارش، پروستات و پستان میشود.
3) دانههای کنجد حاوی بالاترین سطح از فیتوسترولها هستند! فیتواسترولها که فقط در گیاهان وجود دارد ساختاری شبیه به کلسترول و استروئیدها دارند. این ممکن است چیز خوبی به نظر نرسد، اما در واقع وجود این ماده مغذی، که با روده در جذب کلسترول در حال رقابت است، به کاهش سطح کلسترول خون، افزایش ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها کمک میکند.
اداره مواد غذایی و دارویی ایالات متحده آمریکا مشهور به FDA، تائید کرده است، مصرف حدود ۸ گرم از ترکیبات فیتواسترول (در مواد غذایی گیاهی یا مکملها) در رژیم غذایی روزانه افراد، میتواند سطح کلسترول خون، بیماریهای قلبی و برخی سرطانها را کاهش دهد. در هر 100 گرم از دانه کنجد و فرآوردههای کنجدی نزدیک به 400 میلیگرم فیتواسترول وجود دارد.
4) دانه کنجد منبع عالی از ویتامینهای گروه ب است؛ دانه و روغن کنجد حاوی بسیاری از ویتامینهای گروه ب است که برای بسیاری از قسمتهای بدن از جمله مو، پوست و چشم مهمو مفید خواهد بود. ویتامینهای گروه ب در فرآوردههای کنجدی شامل تیامین، نیاسین، فولیک اسید، پیریدوکسین و ریبوفلاوین است.
پیشنهاد برای مطالعه : روغن ارده کنجد بهتر است یا روغن کنجد؟
5) کنجد به کاهش استرس و اضطراب کمک میکند! یک تغییر کوچک در رژیم غذایی میتواند در کاهش میزان استرس و اضطراب بسیار تأثیرگذار باشد. پزشکان کمبود منیزیم در بدن را با افزایش سطح اضطراب در ارتباط میدانند. برای اینکه بتوانید سیستم عصبی آرام داشته باشید و استرس و اضطراب را کاهش دهید، فقط کافی است کنجد و فرآوردههای کنجدی را به رژیم غذاییتان اضافه کنید.